Historie

Rotor je kvalitní původní česká tvorba. Rocková hudba, kterou se skupina prezentuje, je svým charakterem nezaměnitelná. A jak to všechno začalo?

Kvalitní česká tvorba

Kapela vznikla v roce 1982 v Poříčí nad Sázavou, zakládajícími členy byli kytarista Jindra Všetečka , baskytarista Milan Hampl a zpěvák Milan Červenka. Prvním bubeníkem byl Luděk Pokorný.
Později byla kapela doplněna druhým kytaristou Karlem Šamořilem a Jardou Hlomem na saxofon.
Bubeníka později nahradil Jarda Duras, kterého po čase vystřídal Zdeněk Vosecký. S odchodem zpěváka Milana Červenky na vojnu nastupuje jako lídr skupiny jeho bratr Ivan.
Po návratu z vojny působili jako zpěváci v Rotoru asi 2 roky oba bratři Červenkové. Druhého kytaristu současně nahradil Jirka Petera.

V dalším období se sestava opět změnila, za bící usedl Petr Štěpánek, druhou kytaru převzal Robert Slezák a odešel zpěvák Ivan Červenka se saxofonistou Jardou Hlomem.

Asi v roce 1988, na vrcholu popularity Rotoru, odchází i zpěvák Milan Červenka , kterého na dlouhých 5 let nahradil Petr Čejka. Zhruba současně dochází opět k výměně bubeníka, nastupuje Standa Pěkný – zároveň vrchní textař a bývalý člen Katapultu a Pumpy, Milan Balcar.

Po neshodách v kapele se vrátil do Rotoru zpěvák Milan Červenka. Druhou kytaru přebírá Láďa Tupý – vzniká první CD s názvem „Z“. Po roce se natáčí hned druhé CD „Jsme jenom lidi“.

Společně odchází zakládající kytarista Jindra Všetečka a bubeník Standa Pěkný. Jindru vystřídal na kytaru Milan Tůma.

Ze zdravotních důvodů později odešel Milan Balcar, toho nahradil ostravský bubeník Radek Stárek.

Po čase začal Rotor stagnovat, mezitím si jeden ze zakládajících členů založil druhý Rotor, který nahrál třetí CD „Notor“ se zpěvákem Pavlem Zdráhalou. Oběma kapelám se nedařilo, jejich aktivita byla minimální a vztahy mezi oběma Rotory nebyly ideální.

Automaticky došlo tzv. k sňatku z rozumu a do sestavy původního Rotoru se vrátil po odchodu Ládi Tupého, kytarista Jindra Všetečka.

Rotor začal opět hrát výhradně vlastní tvorbu, sestavu posílil nejdříve baskytarista Jirka Veselý, po roce nastoupil i Jirka Zelenka, oba členové ETC… Vládi Mišíka.

Posílená rytmika kapely měla i zásadní vliv na stoupající úroveň Rotoru, ta se začala projevovat vyšší návštěvností a frekvencí vystoupení. Pořadatelé začali mít o skupinu znovu zájem, skupinu zastupuje manager Honza Vyskočil.

za existence Rotoru se v kapele vystřídalo 8 bubeníků, 6 kytaristů, 2 baskytaristé a 4 zpěváci.

Do hudebního nebe odešli postupně bubeník Milan Balcar, zpěvačka Pavla Kapitánová, která nám pomáhala točit CD „Jsme jenom lidi“ zpěvák Ivan Červenka – autor našich nejznámějších skladeb např. Osobní vlak na Benešov, Sedmikráska, Slzy a nářky atd.

10.8.22 zemřel kamarád a zakládající člen skupiny Rotor Jindra Všetečka. Bláznění vjelo do párů je poslední věc, co jsme stihli natočit a uchovat si vzpomínku na Jindru. Budeš nám moc chybět. Zdravím tě do rockového nebe, tam si jednou ještě zahrajeme.

Kapela nejvíc koncertovala a koncertuje na Táborsku, Benešovsku, Příbramsku a Písecku.

5.května oslavíme ve Voticích s našimi fanoušky 3O. výročí vzniku skupiny ROTOR. Na této akci vystoupí většina bývalých členů skupiny. Speciálním hostem bude Petr Janda, který zahraje s Rotorem skladby Olympicu a vlastní pecky Rotoru.